Αστέρες και διάστημα -μια ροή ειδήσεων στο φου-βου

Οταν είχα κάπως εξοικοιωθεί με το φατσο-δεφτέρι, έκανα μια-δυο ροές ειδήσεων με θέματα που με ενδιαφέρουν --«μια λίστα», κατά την ορολογία του φατσο-τέτοιου. Οταν θυμηθώ πως το έκανα, θα σας πω κι εσάς!

Πιο κάτω είναι μια από αυτές, που ίσως ενδιαφέρει και άλλους.

Αστέρες και διάστημα
https://www.facebook.com/lists/4742677573456


Αφορά ειδήσεις για την εξερεύνηση του διαστήματος και την αστρονομία. Περιέλαβα μόνο πηγές επιστημονικές και αξιόπιστες. Περιέλαβα επίσης μόνο πηγές ειδήσεων.

Αφησα εκτός άλλες σελίδες με εκλαϊκευτικά θέματα. Ωστόσο, στη πορεία πρόσθεσα και μιαν άλλη πηγή, (facebook.com/startswithabang) που συχνά εκλαϊκεύει, ή αναμασά, απλώς γνωστά ζητήματα. Δεν υποτιμώ τη σημασία της εκλαϊκευσης, ιδίως σε μια εποχή που πλήθυναν οι ανόητοι, οι αστοιχείωτοι και οι αλαφροϊσκιωτοι. Δεν έχω όμως χρόνο να ασχολούμαι μ' αυτό καθημερινά. Στην εποχή μας δεν έχουμε χρόνο για να διαβάζουμε καν το τίτλο κάθε είδησης. Πολύ περισσότερο το κάθε τι που δεν είναι είδηση, μα απλώς ένα ενδιαφέρον ή ευχάριστο ανάγνωσμα που κάποιος συντάκτης αποφάσισε να διαβάσουμε σήμερα κι όχι μετά από τρεις μέρες.

Συχνά, μια είδηση γράφεται σε ένα ιστότοπο, και αντιγράφεται ή αναπαράγεται και σε άλλους, με παράλειψη ή επαναδιατύπωση ορισμένων λεπτομερειών. Μερικές φορές, η αναπαραγωγή μπορεί και να γίνει ένα ή δυο χρόνια μετά! (Βλέπε: dailygalaxy ...) Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τις επαναλήψεις.

Μετά από τόσο καιρό, παρατήρησα πως οι πηγές των ειδήσεων μου δεν είναι και τόσο ...πλήρεις. Εμφανίστηκαν πολύ λίγες ή καθόλου ειδήσεις για όσα κάνουν οι Κινέζοι. Ισως υπάρχουν κινέζικες πηγές, στα αγγλικά!!, που εγώ δεν βρήκα και δεν συμπεριέλαβα. Κάθε εισήγηση δεκτή. Θα έπρεπε όμως τέτοιες ειδήσεις να μεταδίδονται και από δυτικές πηγές.

Παρατήρησα πως οι ειδήσεις αυτές έχουν μια δυτική στροφή και στο περιεχόμενο τους. Γράφουν, π.χ., πως ο τάδε αστροναύτης θα παραμείνει για ένα χρόνο στο διάστημα, με σκοπό να μελετηθούν οι συνέπειες της μακρόχρονης παραμονής. Όμως από αλλού μαθαίνουμε πως Ρώσσοι αστροναύτες έχουν ήδη παραμείνει στο διάστημα για περισσότερο χρόνο. Δηλαδή, οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές χώρες, και η Ρωσσία από την άλλη, δεν ανταλλάσσουν μεταξύ τους όλες τις πληροφορίες. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων χωρών στο διάστημα φαίνεται και από το ότι οι αμερικάνοι δεν δέχτηκαν τη συμμετοχή των Κινέζων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι Κινέζοι ...απλά προχώρησαν και κατασκευάζουν το δικό τους σταθμό!

Ενας πολύ πλούσιος ιστότοπος με ειδήσεις επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας είναι ο ακόλουθος:

http://phys.org/

* * * *

Ακόμα και η απλή παρακολούθηση των ειδήσεων, χωρίς να συμπληρώνεται και με ορισμένη μελέτη, μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να αντιληφθεί και να απορρίψει πολλές από τις ανοησίες που κυκλοφορούν. Το πιο απλό: και μόνο από τις ειδήσεις γίνεται φανερό πως λειτουργεί η επιστήμη: παλιές θεωρίες απορρίπτονται συνεχώς, για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ...στοιχεία!! Δεν μπορεί να γίνει έτσι αυθαίρετα.

Από τις ειδήσεις μπορεί επίσης να δει κάποιος και ποιά είναι τα ζητήματα για τα οποία έχουμε σήμερα άγνοια. Απορίες και αντιφάσεις υπάρχουν στην επιστήμη, δεν είναι όμως αυτό που οι μετριότητες του διαδικτύου αποκαλούν ...μυστήρια... Η πιο μεγάλη αντίφαση: άλλα λέει η κβαντική θεωρία, και άλλα η θεωρία της σχετικότητας. Μέχρι στιγμής, ο μόνος τρόπος που βρέθηκε για να συμβιβαστούν είναι η διαπίστωση πως η μια ισχύει σε πολύ μικρές αποστάσεις, και η άλλη σε πολύ μεγάλες.

Για πολλούς, μια ορισμένη αρνητική στάση στην επιστήμη έχει τη θέση ...μιας λειψής πολιτικοποίησης...!! Ή, ακόμα, προέρχεται ...και από μια λειψή ή καθόλου κατανόηση της επιστήμης και κυρίως της φιλοσοφίας της. Αυτό φαίνεται και από πολλά σχόλια σε σελίδες με επιστημονικές ειδήσεις ή άρθρα, που φαίνονται να προέρχονται από ένα από τα χειρότερα προϊόντα του καπιταλισμού: τους αμερικανούς εφήβους... :( :(

Σημειώστε πως πρόκειται για συγκέντρωση δημοσιευμάτων, μια ροή ειδήσεων. Δεν έχει τίποτα που να απευθύνεται ειδικά σε ελληνόφωνο κοινό. Οπότε..., τυχόν σχόλια σας στα Ελληνικά θα είναι σαν σχόλια ...στα Κινέζικα.


«έσκαψε και χθες το έδαφος της Σελήνης ο 'Σορβέϊορ' 3»
«Τα Νέα», 24 Απρ 1967




«Μήνυμα της Κ.Ε.του ΚΚΣΕ, της κυβέρνησης και του Ανωτάτου Σοβιέτ προς τους λαούς. Πλησιάζει η μέρα που Σοβιετικοί άνθρωποι θα πετάξουν σε άλλους πλανήτες»,
εφημερίδα «Χαραυγή», 16 Αυγ 1962

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση